SEZONA 2023 ukončena

Rezervace

V rámci každého času zvládnu max 50 kg (3 bedničky) - máte-li víc ovoce, rezervujte víc termínů! Termíny jsou po půl hodinách vedle sebe, zdržíte se minimálně o půl hodiny déle. Jako u lékaře nezaručím, že vás vezmu v přesný čas.
Rezervaci je třeba zadat na webu (níže)! Sezonu 2022 jste zvládli skvěle!
Pod kalendářem jsou časy. Po rozkliknutí data a času zadáte jméno, tel, email, potvrdíte. Další termín vyberete jenom kliknutím, druhým kliknutím (na žluté pole) termín zrušíte = uvolníte!
Zatím neposílám potvrzení, jen vidíte svoje pole s iniciálama!
Kdybyste potřebovali pomoct, napište mail, sms nebo volejte 608 982 889.

poútstčtsone
Říjen
30123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
Listopad 24
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
Prosinec 24
2526272829301

16.9. pátek (8:00 - 19:00)

8:008:30
9:009:30
10:0010:30
11:0011:30
12:0012:30
13:0013:30
14:0014:30
15:0015:30
16:0016:30
17:0017:30
18:0018:30

O nedělích nemoštujeme!

Prosím zákazníky s příznaky respiračních nemocí aby používali ochranu úst s ohledem na nás i ostatní zákazníky.

Co nabízíme?

Jak to funguje?

Nemám spodní omezení množství ovoce, prosím, pokud je to možné, přivezte aspoň 20 kg. Pokud se chystáte přijet s víc, než 150 kg, dejte mi předem vědět. Vzhledem k tomu, že mnozí zákazníci nejsou schopni odhadnout množství jablek a čas příjezdu, nejsem schopen uprostřed sezony objednávat. Můžete si zavolat předtím, než vyjedete, abyste zjistili aktuální stav.

zmoštování vašich jablek

Jablka rozdrtíme, drť zabalíme do plachetek a lisem vytlačíme mošt.

Mošt tepelně neupravujeme ani jinak nekonzervujeme, je tedy určen k rychlé spotřebě. Můžete ho také zamrazit nebo sterilovat při 70 °C (při překročení 80 °C ztrácí výrazně chuť). Řekněte si o návod na sterilaci. Necháte-li ho déle bez úpravy začne kvasit, příjemným směrem (v tom případě je třeba povolit víčko, je schopen roztrhnout PETku.) Pro profesionálnější kvašení můžu změřit množství cukru v moštu, na jablečné víno je potřeba mošt doslazovat. (zhruba 1 kg cukru na 10 litrů)

Jablka zákazníků před moštováním nemyjeme, není to v našich možnostech, přivezte si je čistá. Z 10 kg čerstvých jablek vyrobíme cca 5-7 litrů moštu (z bedničky okolo 10 litrů), který si stočíte do vlastních nádob (v omezeném množství můžu půjčit větší nádoby). Naše kapacita kompostování výlisků (vlhkých zbytků jablek) je naplněna naší úrodou, proto je třeba promyslet, v čem si výlisek odvezete (pytel, přepravka, ...). Výlisky můžete použít na zkompostování, na zkrmení nebo do hnědé popelnice.

Nejsou vhodná déle skladovaná jablka, výtěžnost je špatná, mošt je nekvalitní. Vyhrazujeme si právo odmítnout moštovat takové ovoce, stejně jako výrazněji špinavé, nahnilé, plesnivé s ohledem na hygienické podmínky a ostatní zákazníky.

Doporučení pro zavařování moštu:

zmoštování jiného ovoce (zeleniny)

je třeba počítat s tím, že nedostanete úplně čistý mošt. Od předchozího lisování zůstane malá část moštu v lisu a plachetky používám také celý den stejné.

Hrozny (víno): Hrozny se hodně lepí a nedosahujeme vinařské výtěžnosti. (Moštu je odhadem 60-70 % hmotnosti. Vinaři hrozny odstopkovávají, já to neumím. Ze stopek se uvolňují kyseliny a trochu hořčin.)

Hrušky: prosím ne měkké (nejdou lisovat)

Aromatické ovoce (např. černý bez, moštoval jsem i červenou řepu): prosím ke konci pracovního dne.

zájemci o mošt

Je začátek sezóny a jablka jsou zatím málo zralá. Časem bude. Máte-li zájem o mošt, ozvěte se. Po domluvě jsem schopen přivézt mošt do Berouna nebo do Prahy. Je potřeba se domluvit, jablek máme letos dost, dozrávají ale postupně. Mošt obsahuje hodně cukrů - 10-13 %.

Čerstvý mošt je chutnější, ale má krátkou trvanlivost. Je k odběru v den moštování a následující den. Začíná časem sám kvasit, bez přístupu vzduchu vznikne limonáda - „burčák“ - cider. Je třeba odtlakovávat lahve! V chladu se tvoří zhruba 1 % alkoholu týdně, kvašení končí u 5-7 % ciderem.

Sterilovaný mošt vydrží poměrně s jistotou do jara. Kvůli zahřátí ztratí kus chuti.

výkup ovoce

Po dohodě vykoupíme jablka v rozumné kvalitě (zralé, nenahnilé). Ke zmoštování i k uskladnění.

Poptávám v množství do 100 kg i k samosběru:

Co za to? (ceník)

od roku 2018 zatím držím stejné ceny ...

moštování jablek

do 10 l moštu90 Kč
10-20 l moštu9 Kč/l
20-50 l moštu8 Kč/l
nad 50 l moštu7 Kč/l
moštování jiného ovoce+1 Kč/l
moštování mimo otvírací dobupo dohodě, min 250 kg

mošt

Mošt čerstvý (po dohodě)50,-/1,5 litru
Mošt sterilovaný50,-/1,3 litru

Sterilovaný mošt je ve stejné PETce, ale byl plněn za tepla, takže změnil objem i mošt i lahev.

Kdy?

Moštovací dny jsou na začátku stránky

O nedělích nemoštujeme!

V neděli mezi 930 a 1130 prosím nevolejte, jsme v církvi.

Jsme ochotni pro Vás po dohodě otevřít jindy, červeně označené dny určitě ne, avšak pouze při větším množství ovoce (>250 kg), protože je potřeba celé zařízení připravit a po moštování uklidit. (2 hodiny práce) Nebráním se po dohodě ani zapůjčení moštárny (zaškolím a uklidím).

Kde?

Moštárna je v Nenačovicích 22, 15 minut autem z Prahy-Zličína, 10 minut od Berouna.

V obci se buduje vodovod, může být příjezd/parkování komplikovanější.

Po silnici č. 605 přes Rudnou: V Loděnici pod kopcem ostrá odbočka (doprava od Prahy / doleva od Berouna), přes Chrustenice, na konci obce sjet z hlavní rovně do Nenačovic. První odbočka doleva (směr Country Life) na náves s velkou lípou.

Po dálnici D5 exit 10 Loděnice, po silnici č. 605 0,5 km na Prahu, odbočka doleva na Chrustenice, na konci Chrustenic rovně na Nenačovice. V obci hned doleva, (směr Country Life) na náves s velkou lípou.

Přes Železnou (od Unhoště, Nižbora) za Železnou směrem na Beroun je odbočka doleva na Malé Přílepy. Za nimi pod kopcem v údolí je hodně ostrá odbočka vlevo na Nenačovice. V obci hned doleva, (směr Country Life) na náves s velkou lípou.

Směrem z Úhonic (od Kladno, Chýně, Hostivice, Unhošť, Ptice) projeďte téměř na konec Nenačovic, u mostku se dejte doprava (směr Country Life), k návsi s velkou lípou.

Kontakt:

Adam Wichterle
Nenačovice 22
Některé navigace vedly na druhou stranu vesnice, nejezděte přes mostek, jeďte naproti => Country Life !
+420 608 982 889 i whatsapp (během práce nereaguju na wapp ani sms, občas i vypnu zvonění)
adam.wichterle@gmail.com
https://wichterle.cz/mostarna

Blanka Wichterlová
+420 777 181 432 i whatsapp

Mapa:

Mapy.cz
mapy.cz panorama

Co ještě umíme?

Kopírování / tisk / řezaná grafika

Barevné(10 Kč/A4) i čb (1,50 Kč/A4) kopírování/tisk do formátu A3+ i na silnější papíry (do 350g/m2).

Pozvánky, vizitky, letáčky, brožurky (strojově šité)

Ořez, lamino (80mic), kroužková vazba.

Řezaná grafika pro polep aut, výloh či cedulí.

Návrh, sazba.

Kachny (pižmovky)

Přes zimu 22/23 nám vnikl na zahradu pes a zakousl všechny chovné kachny. Chov jsme zatím neobnovili.

Chováme pižmovky.

Občas prodáváme kachny oškubané, vykuchané vč. vnitřností. Zájemce registruje a bližší informace podá Blanka W. na e-mailu abwich@volny.cz nebo na tel. 777 181 432.